22.02.2023

„Hesburger“: 95 proc. įmonės logistikoje sunaudojamo dyzelino yra iš atsinaujinančių žaliavų

Kasmet greitojo maisto restoranų tinklo „Hesburger“ sunkvežimiai visose trijose Baltijos šalyse nuvažiuoja mažiausiai 500 000 kilometrų. Dabar 95 proc. „Hesburger“ logistikoje Baltijos šalyse suvartojamo dyzelino sudaro dyzelinas iš atsinaujinančių žaliavų. Jis iš dalies gaminamas iš surinkto „Hesburger“ restoranuose panaudoto kepimo aliejaus, bendradarbiaujant žiedinės ekonomikos srityje su pirmaujančia pasaulyje dyzelino iš atsinaujinančių žaliavų ir tvaraus aviacinio kuro gamintoja „Neste“. „Hesburger" sunkvežimiai Baltijos šalyse, varomi dyzelinu iš atsinaujinančių žaliavų, sumažins savo emisijų kiekį maždaug 90 proc., palyginti su iškastiniu kuru.

„Hesburger“ ir „Neste“ žiedinės ekonomikos srityje pradėjo bendradarbiauti 2021 m. pabaigoje. 2022 m. sausio–spalio mėnesiais iš „Hesburger“ restoranų Latvijoje, Lietuvoje ir Estijoje buvo surinkta daugiau kaip 148 000 litrų panaudoto kepimo aliejaus, iš kurio gaminamas „Neste MY Renewable Diesel“ kuras. „Hesburger“ sieks, kad nuo 2025 m. 100 proc. įmonės logistikoje Baltijos šalyse sunaudojamo dyzelino būtų iš atsinaujinančių šaltinių.

„Jau daugelį metų greitojo maisto sektoriuje lyderiaujame plėtodami įvairias žaliąsias iniciatyvas – nuo saulės baterijų įrengimo ir darbuotojų uniformų iš antrinių žaliavų iki augalinės kilmės produktų mūsų meniu. Žinodami, kad transportas yra viena iš pagrindinių pasaulinio atšilimo priežasčių, stengėmės rasti būdą, kaip sumažinti savo anglies dvideginio pėdsaką logistikoje. Kasmet mūsų restoranai Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Suomijoje sunaudoja didelius kiekius kepimo aliejaus – iki 420 tonų. Todėl labai džiaugiuosi, kad bendradarbiaujant su „Neste“ panaudotas kepimo aliejus kartu su kitomis organinėmis atliekomis bus paverstas dyzelinu iš atsinaujinančių žaliavų, kuriuo galės būti varomi mūsų tiekimo sunkvežimiai. Taip įgyvendinsime didelį žiedinės ekonomikos projektą“, – sako Ieva Salmela, „Hesburger“ tarptautinės plėtros ir rinkodaros direktorė.

„Neste“ siekia tapti pasauline atsinaujinančių ir žiedinių sprendimų lydere. Taip pat – padėti savo klientams ir partneriams nuo 2030 m. kasmet bent 20 mln. tonų sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų apimtis. Džiaugiamės matydami augantį verslo susidomėjimą tvarumu Baltijos regione, kuris skatina įmones ieškoti partnerystės ir bendrų sprendimų kovojant su klimato kaita. Ši žiedinės ekonomikos partnerystė yra puikus ir konkretus pavyzdys, kaip įmonės, bendradarbiaudamos žiedinėje ekonomikoje ir veikdamos vietiniu mastu, gali prisidėti prie pasaulinių pokyčių“, – teigia „Neste“ rinkodaros ir paslaugų padalinio Tvarių partnerysčių vadovė Baltijos šalims Jone Sestakauskaite.

„Neste“ teigimu, pakeitus „Hesburger“ automobilių parko Suomijoje ir Baltijos šalyse per metus sunaudojamo iškastinio kuro kiekį dyzelinu iš atsinaujinančių žaliavų, metinis šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisijos sumažėjimas prilygsta 350 asmeninių automobilių pašalinimui iš kelių per metus.

 

Apie „Hesburger”:
„Hesburger” – Suomijoje įsikūrusi šeimos bendrovė, kurios istorija prasidėjo prieš daugiau kaip 50 metų. Restoranų tinklas buvo įkurtas 1966 m., kai Naantali miestelyje buvo atidarytas grilio kioskas. Pirmasis „Hesburger“ restoranas duris atvėrė 1980 m. Turku mieste. Lietuvoje bendrovė veikia nuo 2007 m., šiuo metu 58-uose restoranuose dirba 800 žmonių. 

Apie „Neste“:
„Neste“ (NESTE, Nasdaq Helsinki) kuria sprendimus, kaip kovoti su klimato kaita ir paspartinti perėjimą prie žiedinės ekonomikos. Mes perdirbame atliekas, likučius ir inovatyvias žaliavas į atsinaujinančius degalus ir tvarias plastikų ir kitų medžiagų žaliavas. Esame pasaulyje pirmaujanti tvaraus aviacinio kuro ir atsinaujinančio dyzelino gamintoja ir plėtojame cheminį perdirbimą, kovodami su plastiko atliekų iššūkiu. Mes siekiame padėti klientams sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą naudojant mūsų atsinaujinančius ir žiedinius sprendimus bent 20 mln. tonų kasmet iki 2030 m. Mūsų tikslas – iki 2030 m. Porvoo naftos perdirbimo gamyklą Suomijoje padaryti tvariausia naftos perdirbimo gamykla Europoje. Pristatome atsinaujinančias ir perdirbtas žaliavas, pvz., suskystinto plastiko atliekas, kaip perdirbimo žaliavas. Įsipareigojome iki 2035 m. pasiekti anglies dvideginio neutralią gamybą, o iki 2040 m. parduodamų produktų anglies emisijos intensyvumą sumažinsime 50 proc. Taip pat nustatėme aukštus biologinės įvairovės, žmogaus teisių ir tiekimo grandinės standartus. Mes nuolat buvome įtraukiami į „Dow Jones“ Tvarumo indeksus ir Pasaulinį 100 tvariausių pasaulio įmonių sąrašą. 2022 m. „Neste“ pajamos siekė 25,7 mlrd. eurų. Skaitykite daugiau: neste.com