05.05.2015

Tik 35 proc. Lietuvos gyventojų vaisius ir uogas vartoja kasdien

Vaisių ir uogų kasdien vartoja tik 35 proc., o keletą kartų per savaitę – 43 proc. Lietuvos gyventojų. Tokius rezultatus atskleidė vaisių ir uogų vartojimo tyrimas, atliktas didžiausio Baltijos šalyse ir Suomijoje greitojo maisto restoranų tinklo „Hesburger“ užsakymu. Skatindama vaisių ir uogų vartojimą, bendrovė nuo šiol savo tinkle siūlo naują produktų liniją – įvairių skonių tirštuosius vaisių ir uogų kokteilius.

Remiantis mitybos piramidės principu, vaisius ir uogas rekomenduojama vartoti kelis kartus per dieną. Jie, kartu su daržovėmis, yra viena pagrindinių kasdienio raciono dalių. Tačiau Baltijos šalyse atliktas vaisių ir uogų vartojimo tyrimas parodė, kad Lietuvoje kasdien vaisių ir uogų valgo tik 35 proc. apklaustųjų. Daugiausia kasdien valgančių vaisius ir uogas – Estijoje (55 proc.), tuo tarpu Latvijoje – vos 20 proc.

Respondentai, vartojantys vaisius ir uogas tik kelis kartus per mėnesį ar dar rečiau, pagrindines to priežastis nurodė trumpą vaisių ir uogų sezoną ir tai, jog yra nepratę jų valgyti. Neturintys suformuoto įpročio kasdien valgyti vaisius ir uogas nurodė vidutiniškai po 45 proc. respondentų Lietuvoje bei Estijoje ir net 60 proc.– Latvijoje.

Paklausti, kodėl vartoja vaisius ir daržoves, dauguma respondentų Lietuvoje atsakė tai darantys dėl to, jog skanu – 72 proc., daugiau kaip 60 proc. įvertino jų naudą sveikatai ir puikų vitaminų šaltinį, 36 proc. mano, jog vaisiai ir uogos suteikia energijos. Didžioji dauguma respondentų uogas ir vaisius dažniausiai vartoja žalius (90 proc.), maždaug trečdalis jais pagardina kitus produktus (jogurtą, pieną, dribsnius ir pan.), verda, konservuoja arba spaudžia sultis.

„Tyrimai rodo, kad Baltijos šalių gyventojų racione nepakanka vaisių ir uogų. Siekiame paskatinti uogų ir vaisių vartojimą, todėl nuo šiol savo užkandinių tinkle siūlome naują produktų liniją – tirštuosius kokteilius. Tai – patogus ir visiems prieinamas būdas mėgautis vaisių ir uogų skoniu bei jų teikiama nauda organizmui. Manome, kad tirštieji kokteiliai bus populiarūs tarp klientų, pageidaujančių gaivaus deserto“, – sakė „Hesburger” plėtros direktorė Baltijos šalims Ieva Salmela.

„Hesburger“ užkandinėse siūlomi mango-kriaušių, braškių-bananų ir uogų-bananų skonio tirštieji kokteiliai gaminami iš tikrų uogų bei vaisių su sultimis arba natūraliu jogurtu. Kokteiliai kaskart yra gaminami šviežiai, tik gavus užsakymą.

I.Salmelos teigimu, tirštieji kokteiliai gali padėti užtikrinti reikiamą vaisių ir uogų suvartojimą ištisus metus, nes, kaip parodė apklausos rezultatai, visose Baltijos šalyse vaisių ir uogų vartojimas yra itin sezoniškas – dauguma apklaustųjų juos vartoja vasarą (65 proc.). Lietuvos gyventojai taip pat daugiausia vaisių ir uogų vartoja vasarą – 73 proc., o rudenį vartojimas krenta iki 12 proc., žiemą – 9 proc., pavasarį – vos 6 proc.

Remiantis dietologų rekomendacijomis, vaisiai ir uogos turi būti vartojami kasdien. Juose yra daug vandens, mažai riebalų ir baltymų. Tai – svarbus skaidulų, vitaminų ir mineralinių medžiagų šaltinis žmogaus organizmui.

„Hesburger“ užsakymu 2015 m. balandžio pabaigoje vykdytas tyrimas buvo atliktas elektroninės apklausos būdu. Apklausoje dalyvavo 1514, 16-45 metų amžiaus Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų.